IP KAMERA SİSTEMLERİ
IP Kamera sistemi nedir ?
İnternet Protokolü kamerası veya IP kamera , kontrol verilerini alan ve görüntü verilerini İnternet üzerinden gönderen bir tür dijital video kameradır . Yaygın olarak sürveyans için kullanılırlar . Analog kapalı devre televizyon (CCTV) kameralarının aksine , yerel bir kayıt cihazı gerektirmez, sadece yerel alan ağı gerektirir . Çoğu IP kamera web kamerasıdır , ancak IP kamera veya netcam terimi genellikle yalnızca bir ağ bağlantısı üzerinden doğrudan erişilebilen gözetim için kullanılanlar için geçerlidir.
Bazı IP kameralar , kayıt, video ve alarm yönetimi için merkezi bir ağ video kaydedicinin (NVR) desteğini gerektirir . Kamera, herhangi bir yerel veya uzak depolama ortamına doğrudan kayıt yapabildiğinden, diğerleri NVR gerektirmeden merkezi olmayan bir şekilde çalışabilir. İlk merkezi IP kamerası, 1996 yılında Axis Communications tarafından yayınlanan Axis Neteye 200 idi
Tarihçesi
İlk merkezi IP kamera olan Axis Neteye 200 , 1996 yılında Axis Communications tarafından piyasaya sürüldü ve Martin Gren ve Carl-Axel Alm ekibi tarafından geliştirildi. İnternet bağlantısı olan herhangi bir yerden doğrudan erişilebilirliğine dayanarak terfi etmesine rağmen, kamera gerçek zamanlı hareketli video akışı yapamıyordu, ancak kameraya her erişildiğinde anlık görüntü ile sınırlı kalıyordu. Piyasaya sürüldüğü sırada, o sırada “muazzam” bant genişliği gereksinimi olan şey nedeniyle hareketli kamera olarak kullanılamıyordu. Böylece öncelikle turizm endüstrisinde hedef alındı. Eksen NetEye 200 kabiliyetidir saniyede sadece bir çerçeve ile sınırlı olduğunu göz önüne alındığında, geleneksel analog CCTV sistemlerinin yerini tasarlanmamış CIF 0.1MP maksimum çözünürlük kalitesine (352×288) ile, ya da 4 CIF çözünürlükte bir her 17 saniyede. Eksen özel mülkiyet kullanılan web sunucusu ÖSYS adında, henüz 1998 yazında tarafından, bu kamera yazılım taşıma başlamıştı Linux . Axis ayrıca , HTTP’nin açık standartlarına ve gerçek zamanlı akış protokolüne (RTSP) dayanan VAPIX adlı düşük seviye uygulama programlama arayüzü (API) için dokümantasyon yayınladı . Buaçık mimarinin üçüncü taraf yazılım üreticilerini uyumlu yönetim ve kayıt yazılımı geliştirmeye teşvik etmesi amaçlanmıştır.
İlk ademi merkeziyetçi IP kamera 1999 yılında Mobotix tarafından piyasaya sürüldü. Kameranın Linux sistemi video, alarm ve kayıt yönetimi işlevlerini içeriyordu. Yerleşik video içeriği analitiğine ( VCA ) sahip ilk IP kamera 2005 yılında Intellio tarafından piyasaya sürüldü. Bu kamera, bir nesnenin çalınması, bir insanın çizgiyi geçmesi, bir insanın önceden tanımlanmış bir bölgeye girmesi ya da bir araba yanlış yöne hareket etmesi gibi çeşitli olayları tespit edebildi.
Standartlar
Önceki nesil analog CCTV kameralar, yayınlanmış yayınlanmış televizyon formatlarını (örneğin, Ortak Orta Format (CIF), NTSC , PAL ve SECAM ) kullanır. 2000’den beri, tüketici TV işinde yüksek çözünürlüklü (HD) çözünürlüklere (örneğin 1080P (Full HD), 4K çözünürlük (Ultra-HD) ve 16: 9 geniş ekran formatı) doğru bir kayma olmuştur .
IP kameralar çözünürlük, özellikler, video kodlama şemaları, mevcut ağ protokolleri ve video yönetim yazılımı için API bakımından birbirinden farklı olabilir . IP kameralar 0,3 ( VGA çözünürlük) ila 29 megapiksel çözünürlükte mevcuttur .
IP video gözetimi standardizasyonu konularını ele almak için 2008’de iki sektör grubu kuruldu: Açık Ağ Video Arabirimi Forumu ( ONVIF ) ve Fiziksel Güvenlik Birlikte Çalışabilirlik İttifakı (PSIA). PSIA, Honeywell , GE Security ve Cisco dahil 20 üye şirket tarafından kuruldu . ONVIF, Axis Communications, Bosch ve Sony tarafından kuruldu . Artık her grubun çok sayıda ek üyesi var. Aynı standartta çalışan kameralar ve kayıt donanımı birbiriyle çalışabilir.
IP Kamera Kurulumu
IP kamera kurulumunda kamera adetleri ve kullanılacak switch en önemli hususlardan biridir.
Sistemin POE (Power Over Ethernet) olarak çalıştıracaksak kamera adetlerinin çekeceği yüke göre hesaplanması gerekir.
Networkun bant genişliği hesaplanmalı switch ona göre seçilmelidir.
Alt yapı kullanılacak UTP kablonun iletkenlik mhz dikkate alınarak tam bakır kablo kullanılmalıdır.