Bebek Telsizi Seçmek…
Bebefon da denilen bebek telsizleri neden gereklidir? Bebeğin uyuduğu odada havanın temiz olması çok önemlidir. Başka kişilerin nefesiyle kirletilmemiş, tozsuz, küfsüz, bakterisiz, maytsız bir hava, bebeğin sağlığını olumlu etkileyecektir. Bu nedenle bebeğin başka aile bireyleriyle aynı odada yatması yanlıştır.
Ancak bu durum da annelerin huzursuz olmasına; “bebek ağlarsa; ya bebeğim ağladığında duymazsam” endişesi ile rahatının kaçmasına neden olur. İştebebek telsizi denilen ses iletim cihazları burada annelerin ve babaların imdadına yetişir. Bebek odasındaki sesleri ebeveyn odasına ileten bu cihaz, anne-baba ile bebeğin tek yönlü veya bazen de çift yönlü iletişimini sağlar.
Geceleri, bebek ile aynı odada yatmayan anne ve babalar, bebek telsizi sayesinde sabaha kadar bebeklerini kontrol altında tutabilirler. Yalnızca gece değil, gündüz de odasında uyuyan bebeği diğer odalardan rahatlıkla duyabilmek için bebek telsizleri kurtarıcı gibidir. Bebek telsizi sayesinde aileler, bebeklerinin yanında olmadıkları zamanlarda bile onun çıkardığı tüm sesleri duyarlar (Dikkat: Düşme, birşey yutma gibi herhangi bir kaza olasılığına karşı, bebek uyanıkken yalnız bırakılmaması, en iyisidir).
Bebek Telsizi Çeşitleri
En çok kullanılan bebek telsizi modeli, yukarıda anlatılan “ses” iletici modeldir. Aslında pek çok durumda bu tür bebek telsizi modelleri yeterlidir. En çok kullanılan bebek telsizi de bunlardır. Bu modellerde bebek telsizinin mikrofon taşıyan “verici” parçası bebeğin bulunduğu odaya konur. Bu verici cihaz, bebek odasındaki sesleri radyo dalgalarıyla (kablosuz olarak) annenin bulunduğu yerdeki “alıcı” cihaza iletir. Böylece bebeği ağladığında veya seslendiğinde anne babalar bunu duyarak, bebek odasına giderler.
Ses ileten bebek telsizlerinin “çift yönlü” ses ileten türleri de vardır. Bu bebek telsizi türünde, bebeğinin ağladığını veya huzursuzlandığını duyan anne, ona seslenerek, “pışpış”layarak, yanına gitmeden de bebeğini sakinleştirip rahatlatabilir. Annesinin sesini duyan bebek de çoğu zaman rahatlayıp, uykusuna devam eder.
Bebek Monitörü
Ayrıca, ses ileten bebek telsizi modelleri dışında, “görüntü” de ileten bazı modeller vardır. Bu bebek telsizi modelinin, bebek odasına konan parçasında mikrofon yanında bir de mini-kamera bulunur. Anne-babanın bulunduğu yerdeki “alıcı” cihazda ise bir hoparlör ve küçük bir monitör (ekran) yer alır. Bebeğin sesi ile birlikte, görüntüsü de anne-babaya iletilir.
Görüntülü bebek telsizi, bebek izleme cihazı veya bebek monitörü de denilen bu bebek telsizi modelleri, yattığı yerde dönmeye ve doğrulmaya başlamış bir bebeği olan annelere çok yardımcı olabilir. Böylece, kalkmaya çalışarak veya yuvarlanarak, yatağından düşme tehlikesi olan bebekler gözlem altında tutulmuş olur. Görüntülü bebek telsizleri fiyat açısından diğerlerinden biraz daha pahalı olsa da, elbette yararları da aynı oranda yüksektir. Bu nedenle, eğer “hangi bebek telsizi tipini tavsiye edersiniz” diye sorarsanız, tabii ki en iyi bebek telsizi tavsiyesi, görüntülü, kameralı, ekranlı bebek telsizleridir. Ancak, bu konudaki seçimin bütçeyle ilgili olduğu da açıktır.
Bunlar dışında, hareket algılayıcı bebek telsizi modelleri de vardır; bebeğin hareket etmesi sırasında sensör ile bunu algılayıp anneye haber veren bu modeller pek yaygın olmayıp, bunun yerine görüntülü bebek telsizi modelleri kullanılır. Yine de çok gelişmiş bazı bebek telsizi modellerinde, görüntü yanında hareket sırasında anneyi sesle de uyarma özelliği bulunabilir. İsterseniz piyasada termometreli, saatli ve müzikli bebek telsizleri de bulabilirsiniz.
Bebek Telsizi Tavsiyesi
Bütün bu modellerden de iyisi, evin dışında, işyerinde iken bile bebeğinizi izlemenizi sağlayan “internet modeli bebek telsizi”dir. Ülkemizde bu ürünler içinde en kaliteli ve fiyat olarak da en uygun olanını, bu yazının altındaki “tavsiye edilen ürünler” bölümünde bulabilirsiniz.
Bu bebek izleme sistemi ile, evdeki bebeğinizi bilgisayardan, tabletten veya cep telefonunuzdan, her an izleyebilirsiniz, sesini duyabilir ve ona seslenip sakinleştirebilirsiniz. Telefonunuzdan, evdeki kamerayı istediğiniz yöne çevirebilirsiniz, yakınlaştırma (zoom) yapabilirsiniz.
Bebek Telsizi Markaları
Ülkemiz piyasasında, bebek eşyaları satan yerlerde ve internette, Philips, Clippasafe, Safety First, Arzum, Chicco, Weewell, Lindam, Xeon, Bebiccio, Brondi gibi markalarla çok çeşitli bebek telsizleri (bebefon) bulunabiliyor. Bu bebek telsizi markaları içinde en yaygın olarak tercih edilen ise; gerek çeşit zenginliği, gerek teknik kalite özellikleri, gerekse ucuz fiyatları nedeniyle, “Weewell” markasıdır. Bu marka ürünleri mağazalarda bulmak zor olsa da, internetten kolayca satın alabilirsiniz. Ayrıca internetten satın almanın avantajı sadece oturduğunuz yerden zahmetsiz almak değildir; internetten aldığınızda yüzde 10-20 arası daha ucuz fiyatlarla satın olmuş olursunuz.
Bebek Telsizi Fiyatları
Bebek telsizi alırken, öncelikle yukarıda anlatılan modellerden hangisinin size gerekli veya yeterli olduğuna karar vermelisiniz. Hiç kuşkusuz, daha gelişmiş modellerin fiyatı da yüksek olacağından, bu seçimde bebefon fiyatları da etkili olacaktır.
Ülkemizde çok çeşitli markalarla satılan bebek telsizi modelleri vardır. Bebek telsizi fiyatları ise, markaya ve teknik özelliklerine göre, 130 lira ile 1.300 lira arasındadır.
Bebek Telsizi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebek odasındaki bebeğinizden haberiniz olması için bir bebek telsizi almak istiyorsanız, öncelikle şu noktalara dikkat etmelisiniz:
- Bebek telsizleri farklı frekansları kullanırlar. Kablosuz olarak, radyo dalgalarıyla çalışan bebek telsizi, kablosuz modem, tv uzaktan kumandası, klima kumandası gibi cihazların frekanslarıyla karışmamalıdır. Ayrıca, bebek telsizi alıcısıyla vericisinin konulduğu yer, evde bulunan diğer elektronik eşyalardan etkilenebilir, parazit oluşabilir. Bunu önlemek için bebek telsizi modellerinde seçimlik farklı kanallar bulunur. Bebek telsizi satın alırken, tek kanallı ürünler yerine, en az iki kanallı modellerden olmasına dikkat edin. Böylece herhangi bir parazit meydana geldiğinde kanalı değiştirebilirsiniz.
- Bazen bebek telsizi vericisinin ışıklı olması da önemlidir, bu özellik anne ve babaya rahatlık sağlar. Telsizin sesi kısık olduğunda bile bebeğin sesinin tonu bu ışıklı göstergeden takip edilebilir.
- Tabii en iyisi, sadece evde değil, ev dışında iken bile bebeğinizi izlemenizi sağlayan, internetli modellerdir. Eğer bütçeniz elveriyorsa, zaman kaybetmeden bu model bir bebek telsizi edinmenizi tavsiye ederiz.
Bebek Telsizinin Yeri
Bebek telsizi zararlı mı? Bebek telsizinin zararları neler?
Bebeğin sağlığı açısından, bebek telsizinin konulacağı yere de dikkat etmek gerekir. Kablosuz olarak, radyo dalgalarıyla iletişim sağlayan bütün cihazlarda olduğu gibi, yakın çevresinde (az ya da çok) bir frekans kirliliği de oluşmaktadır. Bu nedenle, özellikle bebek odasındaki verici parçayı yerleştirirken, bebeğin hemen başının yanına değil; bebeğin sesini alabilen en uzak noktaya konmasına çalışılmalıdır. Birçok bebek telsizi modeli için ideal mesafe, bebeğin başından bir metre uzakta olan noktalardır.
Bebek telsizine “telsiz” denmesinin sebebi, alıcı ünite ile verici ünite arasında kablo bağlantısı olmamasındandır. Şarj “kablo”sunun var olmasını bazı kullanıcılar yanlış anlar. Satıcılar bazen “hani kablosuzdu, hani telsizdi?” sorusu ile karşılaştıklarını gülerek anlatıyorlar. Oysa şarj kablosu, cihazın “telsiz” olmasıyla çelişen bir durum değildir; mutlaka gerekli olan bir enerji bağlantısıdır.
Bebek telsizini şarjlı olarak kullanmak yerine sadece pil ile de kullanabilirsiniz. Ancak, pil ile kullanıldığında, pilin zayıflamasına bağlı olarak ses de zayıflayabilir. Pilin zayıfladığını veya bittiğini, bebeğinizi duyamadığınız üzücü bir olayla farketmektense, bebek telsizinin prize takılı olarak kullanılması çok daha iyidir. Tabii prize takılacak olan birim, zaten bebeğin odasında, sabit duracak olan birimdir. Sizin yanınızda bulunacak olan alıcı birimi, şarjını sıkça kontrol ederek, şarjlı veya pilli kullanabilirsiniz.